Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τελική γιορτή Ομίλου Αθλητισμού-Kids Athletics 2022-2023/ 2ο Πειραματικό ΔΣ Πόλεως Ρόδου.



Τελική γιορτή Ομίλου Αθλητισμού-Kids Athletics 2022-2023



Αξιότιμοι γονείς,

Ήρθε η στιγμή να θαυμάσετε από κοντά τους μαθητές και τις μαθήτριές μας, τα παιδιά σας, την Τετάρτη 31 Μαΐου το πρωί 8:30-11:00, στη γιορτή του Ομίλου Αθλητισμού Kids Athletics του 2ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ρόδου. Είστε όλοι ευπρόσδεκτοι στην αυλή του σχολείου μας να καμαρώσουμε μαζί τις προσπάθειες των μαθητών και μαθητριών μας!

Ο Αθλητισμός γιορτάζει και σας θέλουμε δίπλα μας!

Όλοι οι μαθητές και μαθήτριες στο τέλος της γιορτής θα βραβευτούν για τη συμμετοχή και τη συνεργασία τους καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς!

Το Kids Athletics είναι ένα πρόγραμμα που έχει δημιουργήσει η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου με στόχο να καταστήσει δημοφιλή τα αθλήματα του κλασσικού αθλητισμού, μέσα από ένα πρόγραμμα αθλητικών αγωνιστικών δραστηριοτήτων ομαδικού χαρακτήρα σε μορφή παιχνιδιού, το οποίο περιλαμβάνει τρείς ομάδες αγωνισμάτων: α) ταχύτητες/αγώνες δρόμου β) άλματα και γ) ρίψεις.

Ο συναγωνισμός είναι σε ομάδες και με συνολική βαθμολογία
αναπτύσσοντας πολύπλευρα όλες τις δεξιότητες, με πολλές αθλητικές δραστηριότητες ομαδικού χαρακτήρα σε παιγνιώδη μορφή, αποτελείται από ένα σύνολο κινητικών και λειτουργικών δεξιοτήτων προσαρμοσμένων στις ανάγκες των παιδιών και είναι φυσικά ένα πρόγραμμα – βάση για κάθε νέο παιδί, με πολλές κοινωνικές προεκτάσεις.

Οι «Κινητικές ∆εξιότητες» των kids athletics στοχεύουν να προκαλέσουν ενθουσιασµό και διασκέδαση παίζοντας «στίβο». Νέα αγωνίσµατα και καινοτόµες διοργανώσεις δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να ανακαλύψουν βασικές κινητικές δράσεις: ταχύτητα, αντοχή, άλµατα, ρίψεις ουσιαστικά σε οποιοδήποτε χώρο (στάδιο, προαύλιο, κλειστό στάδιο, οποιαδήποτε αθλητική εγκατάσταση κλπ). Τα αγωνίσµατα αυτά θα δώσουν στα παιδιά την ευκαιρία να αποκοµίσουν τα σηµαντικότερα οφέλη του Στίβου µέσα από την πρακτική εξάσκηση όπως είναι η υγεία, η εκπαίδευση και η αυτοεκτίµηση.

Οι στόχοι του kids athletics είναι:

• η δραστηριοποίηση µεγάλου αριθµού παιδιών ταυτόχρονα

•η βιωµατική εµπειρία βασικών και ποικίλων κινητικών στερεοτύπων και δεξιοτήτων

•η διαµόρφωση αντίληψης ότι ένα καλό αποτέλεσµα δεν οφείλεται απαραίτητα στα δυνατότερα ή στα ταχύτερα παιδιά

• η κατανόηση ότι οι απαιτούµενες ικανότητες ποικίλλουν ανάλογα µε την ηλικία και προϋποθέτουν ικανότητες µυϊκού συντονισµού

•ο χαρακτήρας της περιπέτειας που αντανακλά στο πρόγραµµα και προσφέρει κινητικές προκλήσεις κατάλληλες για παιδιά

•η δοµή και η βαθµολογία των αγωνισµάτων µε εύκολο τρόπο που στηρίζεται σε κατάταξη οµάδων

•η ολιγοµελής παρουσία οργανωτών και βοηθών

•η στελέχωση των αγωνιστικών οµάδων ανακατωµένα µε αγόρια και κορίτσια.

Οι στόχοι του περιεχοµένου του Kids Athletics είναι:

Η προαγωγή της υγείας

Ένας από τους κύριους στόχους όλων των αθλητικών δραστηριοτήτων πρέπει να είναι η ενθάρρυνση των παιδιών για παιχνίδι και η χρησιμοποίηση των ενεργειακών τους αποθεμάτων µε σκοπό να θωρακίσουν την υγεία τους. Ο Στίβος είναι έτσι σχεδιασμένος ώστε να ανταποκρίνεται σε αυτή την πρόκληση µε την ποικιλία της φύσης των δράσεων και τα φυσικά χαρακτηριστικά που απαιτούνται. Οι αυξανόμενες απαιτήσεις (σε σχέση µε την ηλικία) των τύπων των παιχνιδιών συνεισφέρουν στη γενική και αρµονική ανάπτυξή τους.

Η κοινωνική αλληλεπίδραση

Το kids athletics αποτελεί ένα θετικό παράγοντα αλληλεπίδρασης των παιδιών σε ένα κοινωνικό υπόβαθρο. Στα αγωνίσματα οµάδων στα οποία ο καθένας συµβάλλει και συµµετέχει στο παιχνίδι δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά να καταλάβουν να γνωρίσουν αλλά και να αποδεχτούν τις διαφορές τους. Η απλότητα των κανόνων των παιχνιδιών και η ακίνδυνη φύση των προσφεροµένων αγωνισµάτων, επιτρέπουν στα παιδιά να αναλάβουν ενίοτε ακόµα και ρόλο κριτών ή και προπονητών οµάδων. Αυτές οι αρµοδιότητες όταν αναλαµβάνονται αποτελούν ξεχωριστές στιγµές µε έµµεσο αντίκτυπο στην διαµορφούµενη κοινωνικοποίηση και υπευθυνότητα όπως αυτές αναπτύσσονται στις µικρές ηλικίες.

Χαρακτήρας περιπέτειας

Τα παιδιά νιώθουν την ανάγκη να κερδίσουν σε οποιοδήποτε αγώνα παίρνουν µέρος. Αν ένα αποτέλεσµα διαγράφεται αρνητικό, τότε τα παιδιά χάνουν το ενδιαφέρον τους και η προσπάθειά τους ατονεί ή ακόµα και διακόπτεται. Η προτεινόµενη δράση στο σύνολό της στοχεύει να διατηρήσει το τελικό αποτέλεσµα του αγώνα απρόβλεπτο µέχρι και το τελευταίο αγώνισµα. Αυτό αποτελεί και την ειδοποιό διαφορά στο κίνητρο για συνεχή προσπάθεια των παιδιών.

Η οµαδική συνεργασία

Αποτελεί µία βασική αρχή του kids athletics. Όλα τα µέλη µιάς οµάδας συµβάλλουν στο τελικό αποτέλεσµα είτε στην περίπτωση των δροµικών αγωνισµάτων (σκυταλοδροµίες) είτε ως ατοµικοί συντελεστές στη συνολική βαθµολόγηση οµάδας (σε κάθε αγώνισµα). Η ατοµική συµµετοχή συµβάλλει στο αποτέλεσµα της οµάδας και ενισχύει την έννοια της πολυτιµότητας της συµµετοχής κάθε παιδιού ξεχωριστά. Κάθε παιδί παίρνει µέρος σε όλα τα αγωνίσµατα κάτι το οποίο αποτρέπει και την πρόωρη εξειδίκευση. Οι οµάδες τέλος είναι µικτές (αποτελούνται από 5 κορίτσια και 5 αγόρια κατά προτίµηση).

Τα αγωνίσματα που θα παρακολουθήσετε στην αθλητική μας ημερίδα-γιορτή είναι τα παρακάτω:

ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ

1. Ρίψη Παιδικού Ακοντίου

2. Ρίψη Ιατρικής Μπάλας από Γονάτιση

3. Ρίψη Στόχου πάνω από Εμπόδιο (με το ένα χέρι)

4. Άλμα σε Μήκος (με μικρή φόρα και συγκεκριμένες προϋποθέσεις βαθμολόγησης)

5. Περιστροφική Ρίψη (Ρίψεις σε διάφορους στόχους με περιστροφική κίνηση)

6. Ρίψη προς τα πίσω επάνω από το κεφάλι (με ιατρική μπάλα )

7-8. Αγώνας Αντοχής με εμπόδια 150μ. & Αγώνας ταχύτητας.

Προσφορά Εθελοντικής Βοήθειας!

Θα θέλαμε σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσουμε από καρδιάς τους γονείς των μαθητών και μαθητριών μας που τη μέρα της γιορτής μας προσέφεραν την εθελοντική τους βοήθεια! Ήταν ανεκτίμητη η προσφοράς σας! Ευχαριστούμε πολύ!

Επιπλέον, ευχαριστούμε το ΔΟΠΑΡ για την ευγενική χορηγία των t-shirt, μεταλλίων και διπλωμάτων συμμετοχής στους μαθητές και τις μαθήτριές μας!

Θερμές ευχαριστίες στους γονείς-γιατρούς της γιορτής μας κύριο Βολονάκη και κυρία Καλήγερου, που εθελοντικά μας υποστήριξαν ιατροφαρμακευτικά, ώστε να είμαστε ασφαλείς και χαρούμενοι κατά τη διάρκεια της γιορτής μας!

Σας ευχόμαστε καλό καλοκαίρι και καλή πρόοδο στα παιδιά σας!

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία!

Με εκτίμηση

Δρ. Χριστίνα Τσαγδή & Μιχαήλ Κοντός

Καθηγητές Φυσικής Αγωγής του Ομίλου Αθλητισμού Kids Athletics

Φωτογραφικό υλικό της γιορτής







Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΡΑΣΗ 3η: Τι θα κερδίσω ακόμη και αν χάσω;

  «Τι θα κερδίσω ακόμη και αν χάσω; Η συμβολή της Ψυχολογίας στον Αθλητισμό» Στόχος: Σκοπός της δράσης, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία των Καθηγητών Φυσικής Αγωγής και της Σχολικής Ψυχολόγου του 2 ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου στο πλαίσιο του Ομίλου Αθλητισμού Kids Athletics, ήταν η επαφή και η ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών του ομίλου με τις έννοιες της ψυχολογίας, της αθλητικής ψυχολογίας και της ψυχολογικής προετοιμασίας. Συγκεκριμένα, στόχευε στην ενημέρωση των παιδιών αναφορικά με τη συμβολή του αθλητισμού στην ανάπτυξη της ψυχικής υγείας, και αντίστροφα στη σημασία της ψυχολογικής προετοιμασίας στην απόδοση στα σπορ. Επίσης,  προβληματίστηκαν σχετικά με τις έννοιες της νίκης, της αποτυχίας και της ευγενούς άμιλλας, και δόθηκε έμφαση στην προσπάθεια, την προπόνηση, τη στοχοθεσία και την αντιμετώπιση του στρες. Τέλος, οι δραστηριότητες στόχευαν στη διαμόρφωση μιας ατμόσφαιρας αμοιβαίου σεβασμού και θετικού κλίματος και στη διευκόλυνση της συνεργασίας μεταξύ τ

ΔΡΑΣΗ 1η: ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ & ΟΙΚΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ & ΟΙΚΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Στο πλαίσιο δραστηριοτήτων του Ομίλου Αθλητισμού KIDS ATHLETICS για τους μαθητές και τις μαθήτριες μας υλοποιήθηκε ημερίδα επιμόρφωσης στις πρώτες βοήθειες στο χώρο του σχολείου, προκειμένου οι μαθητές μας να γνωρίζουν τους κινδύνους που μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι και να είναι σε θέση να αντιδράσουν προς όφελος της υγείας και της σωματικής τους ακεραιότητας.  Τα παιδιά γνωρίζουν ότι λόγω της μη εξοικείωσής τους με τις πρακτικές των πρώτων βοηθειών λόγω ηλικίας και έλλειψης εξειδικευμένης εκπαίδευσης απαγορεύεται να εφαρμόσουν οτιδήποτε σχετικό τυχαίνει να γνωρίζουν απουσία ενηλίκου. Ευχαριστούμε την ομάδα του ΕΚΑΒ ΡΟΔΟΥ που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα μας και με υπομονή ενημέρωσε τους μαθητές μας πως να προφυλάσσονται από τους καθημερινούς και απροσδόκητους κινδύνους.  Με εκτίμηση Οι εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του 2ου Πειραματικού Δ.Σ. Πόλεως Ρόδου Δρ. Χριστίνα Τσαγδή & Μιχαήλ Κοντός, MSc